• Vasile Mogos

  CDI Oilfield Services, lider de piata in domeniul furnizarii de echipamente si servicii pentru operatiunile de exploatare a sondelor in Romania si in regiune, sarbatoreste in acest an cea de-a zecea aniversare – 10 ani de inovatii in aceasta sfera de activitate ... Citeste mai mult..
 • Spencer Coca

  Mazarine Energy va investi pana la 500 de milioane de dolari in Romania in perioada urmatoare.Spencer Coca este director general al Mazarine Energy Romania srl, subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. ... Citeste mai mult..
 • Iulian-Robert Tudorache

  Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial ... Citeste mai mult..
 • Gerd Bommer

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor ... Citeste mai mult..
 • Alexandru Vidu

  Grupul Bureau Veritas, lider mondial in certificarea diferitelor sisteme de management, cu birouri in peste 140 de tari si mai mult de 100.000 de certificate emise ... Citeste mai mult..
 • Ionut Purica

  Ce atuuri are Romania in cadrul Uniunii Europene, dar si ce riscuri de tara exista? Cu ce provocari majore se confrunta mediul de afaceri ... Citeste mai mult..
 • Alexandra Damascan Armegioiu

  Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea ... Citeste mai mult..
 • Torgeir Olsen

  Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii ... Citeste mai mult..
 • EUGENIA GUSILOV

  Romania Energy Center (ROEC) este primul think tank independent, in limba engleza, din Romania dedicat domeniului energiei ... Citeste mai mult..
 • Liviu Ilasi

  Anul acesta, transportatorul national de titei si produse derivate prin conducte si pe calea ferata, a marcat 115 ani de existenta ... Citeste mai mult..
 • Alberto Collamati

  Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si ... Citeste mai mult..
 • Virgil Metea

  In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea... Citeste mai mult..
 • Mariana Gheorghe

  Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului ... Citeste mai mult..
 • Karl Leidenfrost

  Pentru PPS Pipeline Systems, parte a grupului austriac Habau, anul 2000 a marcat inceputul activitatii in Romania. Cum au demarat operatiunile pe ... Citeste mai mult..
 • John L. Knapp

  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ocupa, in prezent, pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore ... Citeste mai mult..
 • Iulian Iancu

  Realizarea Uniunii Energetice constituie una dintre prioritatile agendei europene, iar Romania, ca stat membru, si-a asumat o serie de angajamente ... Citeste mai mult..
 • Costel Lungu & Marius Cioaca

  Kraftanlagen Romania, fondata in anul 2007, si-a largit, incepand cu 2014, aria de servicii oferite clientilor, adaugandu-si in portofoliu executia de proiecte pentru intreg sectorul de petrol si gaze, Citeste mai mult..
 • Neil Anthony Morgan

  Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, finalizată anul trecut, a marcat un moment de referinţă pentru OMV Petrom. Ce impact a avut acest proces asupra ţintei de profitabilitate, care sunt priorităţilestrategice şi ce buget ... Citeste mai mult..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

Hamza Karimov: Proiectele prioritare ale SOCAR si rolul interconectarilor in regiune

17 Sep 2015

Compania nationala de petrol si gaze din Azerbaidjan (SOCAR), unul dintre cei mai importanti investitori in proiecte majore de infrastructura de transport al energiei, a intrat pe piata distributiei de carburanti din Romania in 2011, avand planuri ambitioase de dezvoltare. Preocupat in special de extinderea retelei de benzinarii, dl. Hamza Karimov, Director general al SOCAR Romania, ne-a dezvaluit detalii legate de strategia regionala, precum si prioritatea zero a SOCAR: proiectele de interconectare.

Hamza karimov socar 3Petroleum Industry Review: SOCAR este unul dintre cei mai importanti investitori in proiecte de interconectare regionala. Care sunt proiectele prioritare pe care mizeaza compania in prezent?

Hamza Karimov: SOCAR este parte importanta a proiectelor esentiale pentru piata energetica din aceasta zona. Incercam impreuna cu partenerii europeni sa identificam cele mai bune solutii pentru asigurarea independentei energetice regionale.

Daca ar fi sa ma refer doar la o parte din aceste proiecte, as incepe cu AGRI. Pe 24 iunie a fost semnata Declaratia comuna de catre statele participante. Este o noua etapa care ne duce mai aproape de finalizarea proiectului prin care vor fi livrate gaze naturale pe ruta Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria. Este un proiect de importanta majora pentru toate tarile implicate.

La fel de importante ca AGRI sunt TAP si TANAP. Proiectul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) prevede livrarea de gaze din regiunea Marii Caspice, prin Grecia, Albania si Marea Adriatica la sud de Italia si mai departe spre Europa de Vest. Capacitatea anuala a conductei va fi de 10 miliarde de metri cubi.

Un alt proiect semnificativ, conducta de gaze Trans-Anatolian (TANAP), cea mai mare investitie SOCAR in Turcia, prevede livrarea de gaz azer in Europa prin teritoriul Turciei. Conducta, care este proiectata pentru a transporta 16 miliarde de metri cubi de gaz pe an, urmeaza sa fie pusa in functiune in 2018.

O investitie impresionanta este si terminalul Sangachal. Petrolul din Azeri-Chirag-Gunashli si gazul de la Shah-Deniz sunt exportate prin intermediul acestui terminal pe ruta Baku-Tbilisi-Ceyhan si conductele din sudul Caucazului. Terminalul Sangachal este considerat unul dintre cele mai mari si mai profitabile din lume. Are o capacitate de procesare de peste 1,2 miliarde de barili de titei pe zi.

As dori sa mai amintesc si proiectul Baku-Tbilisi-Ceyhan, conducta de export al titeiului extras de Azerbaidjan din Marea Caspica la Marea Mediterana traversand Georgia si Turcia. Inaugurata in 2006, cu o lungime de peste 1.700 km, capacitatea ei este de 1 miliard de barili de titei pe an. Un alt proiect in derulare este Baku-Tbilisi-Erzurum. Este un gazoduct care functioneaza din 2007, cu o capacitate de 20 de miliarde de metri cubi anual.

Lista proiectelor SOCAR cuprinde numeroase investitii in domeniul energetic deoarece Azerbaidjanul este printre tarile cu cele mai mari zacaminte de petrol si gaze din lume. Este adevarat ca ne concentram foarte mult pe conductele de interconectare regionala. Ceea ce va pot asigura este ca, in cazul fiecarei investitii, luam in considerare impactul asupra situatiei regionale, dar si asupra oamenilor.

PIR: Ecuatia energetica europeana include mai multi factori cheie. Dintre jucatorii majori de pe piata ce stat considerati ca are cele mai multe sanse pentru a deveni hub regional si din ce considerente?

Hamza karimov socar 2Hamza Karimov: In opinia mea, nu putem nominaliza un stat anume, oricat de independent energetic ar fi acesta. Cheia consta in interconectarile pe care acel stat reuseste sa le realizeze cu celelalte tari. Prin interconentari devine cu adevarat puternic si incepe sa conteze in schema energetica mondiala. Cel mai bun exemplu in acest sens este chiar cazul Azerbaidjanului care, dupa semnarea „Contractului Secolului”, acum 20 de ani, prin care gazul azer merge si catre alte state, a devenit un stat cheie in mentinerea securitatii energetice.

La randul ei, Romania este una din cele mai importante tari ca si resurse energetice, si cantitativ, dar mai ales al diversificarii resurselor. Din acest punct de vedere, este evident ca poate fi un adevarat hub energetic. Pe de alta parte, fara proiecte precum AGRI care leaga tarile din aceasta zona a Europei, puterea energetica a Romaniei nu va fi exploatata la potentialul maxim. Ca sa va raspund la intrebare, cred ca intreaga regiune, din care face parte si Romania, este un hub energetic cu impact mondial in acest domeniu.

PIR: In actualul context al reconfigurarii traseelor de transport al hidrocarburilor in regiune, ce insemnatate are relansarea Drumului Matasii?

Hamza Karimov: Se discuta foarte mult despre relansarea Drumului Matasii si rolul de interconectare pe care il joaca la nivel regional.

Liderul Heydar Aliyev, fostul presedinte al Azerbaidjanului, a subliniat in 1998 faptul ca, momentul organizarii, la Baku, a summit-ului privind Noul Drum al Matasii are un rol istoric in ceea ce priveste cooperarea si asigurarea prosperitatii in fiecare tara si la nivelul intregului spatiu eurasiatic.

Exista cateva avantaje de necontestat cum sunt: dezvoltarea relatiilor comercial-economice dintre tarile din regiune; dezvoltarea legaturilor de transport international de camioane si de pasageri; armonizarea politicilor in domeniul transportului etc.

Azi, orice strategie economica este insa strans legata de cea energetica. Am convingerea ca energia este un element cheie care creioneaza pasii pe acest Nou Drum al Matasii.

Pentru Azerbaidjan, Noul Drum al Matasii reprezinta un pas spre dezvoltare deoarece, inca de la inceput, am fost o „poarta” intre China si Europa. Petrolul si gazele sunt resurse valoroase in actualul context geopolitic. In Azerbaidjan, le avem si am stiut din timp sa le valorificam pentru dezvoltarea tarii. Apoi am facut un pas inainte si am inceput sa lucram la variante pentru a contribui la dezvoltarea regionala, astfel incat sa extindem exemplul nostru la nivelul cat mai multor actori de pe scena internationala.

PIR: In lumina noilor evenimente privitoare la proiectul AGRI (semnarea recenta a declaratiei comune de sustinere si includerea interconectorului pe lista proiectelor de interes comun ale UE), cum vedeti viitorul acestui proiect?

Hamza Karimov: Asa cum am spus si mai sus, ruta creata prin construirea AGRI va aduce numeroase avantaje economice si sociale pentru toate statele implicate, dar si pentru cele din regiune. De altfel, coridorul sudic a fost construit pentru a raspunde unei nevoi tot mai mari de gaz natural a pietei din Europa. Presedintele Azebaidjanului, Ilham Aliyev, sustine ca obiectivul principal al coridorului sudic este de a redesena harta energetica a Europei.

La randul meu, as putea spune ca zacamantul de la Shah Deniz II, dar si altele din Azerbaidjan, reprezinta „polita de asigurare” a independentei energetice a Europei.

PIR: Cum ati caracteriza piata de petrol si gaze din Romania si din regiune si evolutia acestora in ultimii ani?

Hamza Karimov: S-au produs numeroase schimbari in ultimii ani si din punct de vedere geopolitic. Cea mai relevanta este situatia din Ucraina. Lupta pentru resursele energetice s-a acutizat in toata lumea. Este dificil de spus cum va evolua sectorul pentru ca trebuie sa tinem cont si de evolutiile externe – pretul petrolului, conflictele regionale, disponibilitatea financiara a investitorilor, finalizarea interconectarilor etc.

In Romania, am vazut o concentrare a eforturilor de consolidare a independentei energetice si, mai mult, am vazut o schimbare de paradigma in ceea ce priveste orientarea companiilor romanesti active in domeniul energetic.

Listarea companiilor romanesti la Bursa, mai ales listarea la Bursa din Londra, este un semnal pozitiv pentru dezvoltarea acestora pentru ca permite accesul investitorilor in vederea valorificarii oportunitatilor din piata. Si nu ma refer aici doar la piata locala, ci, similar modelului urmat de SOCAR – Azerbaidjan, se poate ca si Romania sa isi valorifice atuurile in beneficiul economiei nationale.

PIR: Cum resimtiti efectele caderii preturilor pe piata petrolului si ce schimbari in strategia de optimizare a companiei a atras acest fenomen?

Hamza Karimov: In primul rand, multe companii au pus sub semnul intrebarii planurile investitionale pana la stabilizarea pietei. La nivel macro, este evident ca productia va scadea, dar si oferta. Ultimul anunt al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol atrage atentia chiar asupra faptului ca statele exportatoare de petrol nu vor mai investi in dezvoltarea extractiei.

In Romania, SOCAR va continua extinderea retelei de benzinarii cu focus pe o prezenta la nivel national. Dorim sa existe statii de alimentare SOCAR in principalele orase din Romania. Ne bucura faptul ca romanii apreciaza serviciile noastre si ca, in acelasi timp, oferim un schimb de experienta atat economica, dar si culturala, intre cele doua popoare, roman si azer.

PIR: Care sunt cele mai importante proiecte ale SOCAR de extindere pe piata din Romania si din regiune pentru perioada imediat urmatoare?

Hamza karimov socar 1Hamza Karimov: Cum spuneam si mai sus, in Romania, pe termen mediu, avem in vedere cresterea cotei de piata, fie direct prin achizitionarea de alte bezinarii, fie prin deschiderea de noi statii. Am avut o dezvoltare rapida reusind ca, in doar patru ani, din 2011, sa ajungem un jucator important pe piata de carburanti din Romania. In acest moment compania are peste 30 de benzinarii in toata tara. Ne dorim ca proiectele de infrastructura anuntate de Guvernul Romaniei sa se implementeze pentru ca piata locala a benzinariilor sa intre intr-o alta etapa de dezvoltare.

La nivel regional si international, ne concetram pe proiectele de interconectare despre care v-am vorbit. Sunt prioritatea noastra zero.

In regiune, compania SOCAR detine reprezentante in Georgia, Turcia, Romania, Austria, Elvetia, Kazahstan, Marea Britanie, Iran, Germania si Ucraina.

PIR: Cum a incheiat SOCAR Romania anul 2014 si ce investitii prevad programele de afaceri pe care le veti derula in 2016?

Hamza Karimov: Anul 2014 s-a incheiat cu un numar de 31 de statii functionale.

Pentru sfarsitul anului 2016, avem in plan sa deschidem inca 12 - 14 statii pe tot teritoriul Romaniei, cu precadere in orasele mari.

PIR: Cum intentionati sa va implicati in continuare in dezvoltarea infrastructurii energetice in Romania? Exista un buget planificat in acest sens?

Hamza Karimov: Vom continua sa fim atenti la oportunitatile de dezvoltare pe piata locala si avem in vedere extinderea retelei. Vom anunta, la momentul oportun, urmatoarele locatii pentru benzinariile SOCAR. Pe masura ce infrastructura rutiera se va dezvolta, numarul statiilor SOCAR va creste.

Datorita strategiei energetice a Azerbaidjanului pe termen lung, suntem pregatiti pentru orice scenariu. Astazi, pretul petrolului a scazut cu mai mult de 50%. In ciuda acestui lucru, SOCAR isi continua investitiile si in Azerbaidjan, si in alte tari, inclusiv in Romania.

PIR: Ce atuuri ar trebui sa aiba in opinia dvs. un jucator important al pietei regionale de energie?

Hamza Karimov: Exista mai multi factori care depind unul de celalalt. Cred ca un avantaj il au tarile care se bucura de un mix al resurselor energetice. Este si cazul Romaniei care detine resurse onshore si offshore importante. Romania are gaze, carbune, energie hidro, eoliana, solara etc., dar si specialisti in domeniu. Romania detine tot ceea ce este necesar pentru a creste si pentru a deveni un factor de influenta la nivel regional. Autoritatile trebuie sa mareasca volumul investitiilor in capacitatile de productie si in interconectari.

Si Romania mai are un atuu foarte important – rezervele din Marea Neagra. Sunt un factor decisiv in contextul situatiei geopolitice din acest moment. De aceea, cred ca Romania ar trebui sa isi joace aceasta carte si la nivelul UE, in special in contextul in care se discuta proiectul Uniunii Energetice.

Pentru investitori este important sa stie care este strategia aleasa de Romania in valorificarea acestor resurse si cum se va pozitiona la nivel regional.

Share this post

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Toate
 • Analiza
 • Interviu
 • Petrol & Gaze
 • Default
 • Titlu
 • Data
 • Aleator
Incarca mai mult "tine SHIFT key pentru a incarca tot" Incarca tot